Jména nás samých

16. 03. 2013 23:30:00
Volné zamyšlení nad potřebností vlastních jmen v dnešní společnosti, aneb definice zbytečnosti slova jmenuji se.

Když jsem se narodil, dostal jsem jméno. Bylo zaneseno do matriky, bylo zaneseno do mé karty v nemocnici a zapamatovali si ho mí rodiče, protože ho vymysleli. Zapamatovali si ho také ostatní, jelikož jim mé rodiče řekli, jak se jmenuji a oni mě tak pak dál nazývali, nebo si mé jméno zapsali na občanský průkaz, do třídní knihy, do žákovského výkazu, popř. kamkoliv jinam. Jsem natrvalo zapsán pod určitým jménem a cokoliv řeknu, nebo udělám, se bude s tímto jménem nyní i v budoucnu spojovat. Činy, které jsem vykonal nebo vykonám, však nekoná mé jméno, ale mé srdce či ruka. Proč nemá tedy mé srdce jméno a proč také má ruka. Chci, aby také měli jména. Konají přece, a více než mé jméno. Někdo se může ptát proč a může namítat: "jaký to má význam, vždyť jsou přece Tvou součástí, takže je nemůžeš vyjímat z celku a dávat jim jména“.... Ano, nemohu jim dávat jména. Mé vlastní jméno je ale také mou součástí, tak proč ho vůbec zmiňovat, když jsem jeden celek. Avšak myslím si, že bez jména bych byl daleko spokojenější. Na světě je nás sedm krásně velkých čísel s devíti nulami. Každý člověk má jméno a určitě i v tom nejprimitivnějším jazyce někde uprostřed kmene v Amazonii. Od počátku věků, co se lidstvo začalo rozmnožovat a později i přemýšlet, se hlásí s vysokou potřeba identifikovat, určovat a někam patřit a k tomu nám dopomáhej pán na nebesích a naše jméno. Je nás tolik, že nemá smysl neustále každého pojmenovávat, stejně se tady dlouho neohřeje.

Od okamžiku, kdy jsem přišel s prvním nadechnutím na tento svět, jsem se učil rozpoznávat věci podle barev, tvarů a zvuků. Později, když jsem si je dokázal, zapamatovat a přiřadit k určitým lidem, tak jako to dítě dělá, jsem se naučil volat lidi jmény nebo slovy, která jim patřila, častokrát, když jsem něco potřeboval nebo naopak nepotřeboval. Pokaždé za nějakým účelem ve svůj prospěch... Později, kdy člověk stárne a moudří, začne svůj rozum používat ve prospěch ostatních, avšak i kdyby chtěl nebo nechtěl, navždy si ho ten člověk bude pamatovat a podle pomoci přijaté nebo nabídnuté se pak z jednoho nebo druhého stává určitým způsobem dlužník. Vy pomůžete příteli a tak nějak obě strany vědí, že přítel zase někdy naopak pomůže vám. Vím, že se jedná o poněkud vágní a povrchní popis přátelství, ale chci se dostat k tomu, že když chci někomu něco dát nebo pomoci, pomáhám tomu člověku proto, že vidím situaci, v které se nachází ne jeho jméno a pokud je to rychlé nebo letmé, tak ani není prostor na to se nějak představovat. K čemu je pak to vlastní jméno, když i celé vypadává z kontextu. Jste zde jen Vy a ten druhý, jste v nějaké interakci a ani Vy a ani on si nepotřebují sdělovat jména.

Nepotřebuji vědět a znát komu dlužím nebo kdo dluží mě, protože je to absurdní.... Pak existuje ještě další druh interakce, za který všichni inkasujeme peníze, a to je naše práce. Za nějaký čas, vyděláte nějaké finance a ty Vám pak přijdou na Váš účet do banky. V bance jste vedeni jako číslo stejně jako na finančním oddělení Vaší firmy. Peníze jsou pro každého důležité, v dnešní době doslova evoluční nástroj přežití. Zkrátka s oštěpem a pazourkem to už dneska mnoho neuděláte. Pokud ta nejsilnější kultura, kultura peněz, nepotřebuje jména, a vystačí si jen s čísli, tak k čemu je používat. Vašeho zaměstnavatele zajímá jen to, aby prodal produkt zákazníkovi, a Vás zajímá to, abyste přežili.

Celkově se přikláním k názoru, že absurdní sociální lidská potřeba identifikace, dostačující výmluvnost sociální interakce a samotný duch doby, peníze, si říkají o to, zrušme jména! :-)

Autor: Tomáš Sedláček | sobota 16.3.2013 23:30 | karma článku: 5.92 | přečteno: 524x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 80 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 156 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 133 |
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 663

Blog o veganství, společnosti, víře a demokracii.Pro případné dotazy na veganství můžete použít následující e-mail: vegan.spirituality.cz@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...