Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kanadský cestopis

Před pěti lety jsem se rozhodl navštívit Kanadu, prvně nadšen, potkal mnoho lidí, kteří v Kanadě byli, a dostal jsem mnoho tipů.

Nakonec jsem si v chaosu tipů vybral pro začátek tři města, Vancouver, Kamloops, Banff, a vyrazil. Začal jsem ve Vancouveru. Je to krásné město na západním pobřeží. Bydlel jsem na kolejích na Burnaby Mountain na SFU University, přičemž univerzita je ukryta uprostřed hvozdů. Studuje zde mnoho studentů ze zahraniční a skladba obyvatelstva je zde rozličná stejně jako všude v Kanadě. Našinec ale rychle přivykne. Také zde brzo přivykne nebývalé slušnosti místních lidí, pro Čechy nezvyklá. Slušnost, vlídnost, bylo zde pro mě jako v ráji. Nikdo do sebe nevrážel v MHD; lidé se ohleduplně vyhýbali. A pokud jsem se ztratil při svých cestách, vždy ochotně poradili.

Ve Vancouveru je mnoho krásných míst, záleží na Vás, co si vyberete. Já byl však limitovaný časem, tak jsem sáhl po Muzeu Antropologie na druhém konci Vancouveru a pak po Gas Town. Obě místa jsou moc pěkná, vstupné je lidové a muzeum je plné exponátů od indiánů, natives, jak jim zde oficiálně říkají. Bílí se na nich dopustili mnohých příkoří, tak se zde v několika programech snaží odčinit, co způsobili. O nápravu se snažili také lidé na straně natives, konkrétně náčelník Dan George, populární náčelník, kterého můžete znát např. z filmu Malý velký muž, kde si zahrál tatínka Dustina Hoffmana. 

Dále mé kroky vedly do městečka Kamloops, kde jsem přespával u místních, velmi pohostinní lidé. Malé městečko se silnou punkovou scénou a dobrým organickým supermarketem. Časté je zde, jako všeobecně v Kanadských zemích, že mladí lidé bydlí povícero v podnájmu a v podkroví bydlí vlastník domu, který není zpravidla vidět a do domu má druhý vchod, a jeho cesta se nekříží s nájemníky.

Má další cesta vedla do městečka Banff, byl červen, avšak vrcholky byly stále pokryté sněhovými čepičkami, všude bylo plno turistů a místní park byl plný lidí bez domova. Bydlel jsem zde v Banff International Hostel, což je asi jediné levné a tiché místo v Banffu. Vřele mohu doporučit. Nakonec mého pobytu v Banffu jsem zvažoval, jestli jet dále autobusem či vlakem, ale nakonec to vyhrál autobus Greyhound, který je dvakráte levnější než vlak, pokud zrovna nejede rovnou do Toronta, to by pak vyšel skoro stejně. Autobusy Greyhound jsou jinak velmi skvělé a naše žluté hrůzy se s nimi nedají moc srovnávat.

Moje další kroky směřovali do městečka Saskatoon, které je známé těžbou Potaše s obratem 8 mld. kanadských dolarů. Dále pak ve městě najdete pěknou univerzitu a řeku, kam se určitě vyplatí zavítat.

Další město na mojí cestě bylo Regina. Zde můžete navštívit Royal Canadian Museum of Mountain Police. Nedoporučuji ale zkracovat cestu přes sousedící policejní základnu. Strýček google je šprýmař a naviguje přes zamčené brány.

Hned další v pořadí bylo Winnipeg, kde jsem jenom přespával. Město je mezi Kanaďany vyhlášené jako město s největším počtem vražd a blech v Kanadě. Buď Vás podřežou, nebo si v kině nasbíráte sebou nevítané pasažéry. Když už jsme u těch vražd, tak všechna větší města si kontrolují na autobusových stanicích při nástupu své pasažéry. Důvodem je, že před pár lety někdo spolupasažérovi uřízl v autobuse hlavu kapesním nožem.

Další města jsou Thunder Bay a Sault Snt. Marie. První je hezké a druhé ještě hezčí. V Sault Snt. Marie je toho mnoho, starý přístav, muzeum letadel, tzv. bush planes, letadel přistávajících na vodě a také dům zakladatele a také odtud pocházejí vítězové olympiády.

Poslední na mé trase bylo Toronto a Montreal. V obou městech je mnoho krásných sgrafity, hlavně v Torontu na Rush Lane poblíž krásné alternativní čtvrti Kensigton town. V Montrealu je pěkný park a 100 km za Montrealem je národní park Orford, mohu jen doporučit, připravte si ale pár dolarů na vstupné.

Celkově hodnotím Kanadu jako krásné místo na návštěvu, měsíc si nechte minimálně, počítejte s 2000kč na den, pokud budete šetřit, cena hostelů je cca. 700kč a vyplatí se používat Hotels4D a HappyCow pokud jste vegetariáni nebo vegani na hledání restaurací a obchodů, kterých je v Kanadě mnoho. Ve městech si kupujte jednodenní jízdenky, vyjde to levněji, 10 CAD, normální lístek stojí 3 CAD. Autobusy přes celou Kanadu mě stáli cca. 15 000Kč. Kupujte vždy přes internet, můžete ušetřit až 600kč oproti na místě. Nejezte nic smaženého, otrávíte se, našinec není v Kanadě zvyklý. Jídlo jezte jen Organic, vše je otrávené z USA.

Autor: Tomáš Sedláček | pondělí 4.8.2014 16:00 | karma článku: 8,06 | přečteno: 663x
  • Další články autora

Tomáš Sedláček

Queer budoucnost

V roce 2014 Ondřej Herec v díle Netvor rozebral psychologické pozadí románu Frankenstein, který napsala v květnu roku 1817, 18. ročná významná žena Mary Wollstonecraft Shelleyová.

1.12.2016 v 12:08 | Karma: 7,43 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Tomáš Sedláček

Muži se svými porody

Dnešní společnost si osobuje právo řídit porody, vlastnit ženy, bere si právo rozhodovat za ni, ve chvíli, kdy rodičky překročí práh jejich formaldehydových chrámů s blýskajícím se ostří jejich sterilních řeznických pomůcek.

1.12.2016 v 11:06 | Karma: 7,83 | Přečteno: 483x | Diskuse| Společnost

Tomáš Sedláček

Jewish Culture Festival, 2015

Written 26.6.-30.7.2015 On the border of June and July I visited Jewish Culture Festival in Kraków. Great opportunity to get to know better and more about Judaism and one of the greatest place, Kraków.

30.11.2016 v 13:09 | Karma: 6,23 | Přečteno: 155x | Diskuse| Společnost

Tomáš Sedláček

Náš vztah ke zvířatům a ženám

V následujícím zamyšlení bych rád popsal vztah mužů k ženám skrze rétoriku velkochovů. Dnešní kultura,civilizace a mnohá náboženství podporují nadřazenost mužů nad ženami.

30.11.2016 v 12:07 | Karma: 7,82 | Přečteno: 458x | Diskuse| Společnost

Tomáš Sedláček

Vztahová připoutanost k zemi

Většinu naší historie jsme byli lovci a sběrači, kočovali jsme zemí a čerpali sílu z propojení a zdrojů, podle toho, kde jsem zrovna byli.

30.11.2016 v 11:05 | Karma: 5,74 | Přečteno: 177x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 36
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 664x
Blog o veganství, společnosti, víře a demokracii.Pro případné dotazy na veganství můžete použít následující e-mail: vegan.spirituality.cz@gmail.com

Seznam rubrik