Esence krásy

11. 11. 2014 23:56:00
Co je to krása? Dnes jsem se procházel večerním parkem a přemýšlel při pohledu na krásné podzimní listy, co je to vlastně krása. Když se na něco podíváme, vzbouzí to v nás nějaké emoce. Pokud jsou pozitivní, říkáme, že je to krásné, pokud jsou negativní, říkáme, že je to nehezké.

Často máme ve stylu dávat přednost těm pozitivním pocitům před těmi negativními a snažíme se mít těch pozitivních mnohem více. Vzniká tak také někdy závislost. Ať už na sexu, drogách, přijetí u ostatních. Myslím si však také, že naše kultura trpí závislostí na kráse. Častokrát závislost supluje nedostatek lásky, víry nebo samotu.

Přemýšlím, co v dnešní společnosti převážně chybí, kromě lásky a soucitu a vlídnosti. Je zde mnoho domů, industrializace, továren a chemie. Co zde bylo na jejich místě, lesy, louky, bažiny, potoky. Absence přírody v nás tvoří prázdno a v našich srdcích.

Jsme jenom lidé a většina z nás nedokáže s prázdnotou žít. Myslím, že tuto prázdnotu vyplňujeme různými věcmi, jak už jsem zmínil, abychom cítili něco pozitivního. Spouštěčem může být také něco vyššího, nebo si alespoň myslíme, jako je láska, umění, čin pomoci druhému.

Z těchto tří bych rád zmínil umění. Umění má největší přesah do tohoto materiálního světa a je spojeno s naším sdílením a mementem pro ostatní, kterým něco zanecháváme. Hudba, literatura, malby, filmy, architektura. Tvoříme kvůli hladu z prázdnoty, který jsme v nás stvořili. Vymýtili jsme přírodu kolem nás a tak zoufale nám chybí, že jsme svět zahltily kopií toho, co považujeme za krásné a co v nás vzbuzuje pozitivní emoce a není přírodní. A stejně jako drogově závislí, máme dojem, že tuto drogu potřebujeme šířit dále. Umění je krásné, líbí se mi, stejně jako ostatním, avšak jen proto, že jsem vyrostl tam, kde jsem vyrostl a nemám to pravé pouto s přírodou, které chybí nám všem.

Abych nezněl tak negativisticky, tak bych rád podotkl, že mnozí jedinci hodnotí také přírodu jako krásnou a snaží se ji šířit zase zpět a pomáhat jí. Rozdíl je, že my pocházíme z přírody, kdežto to, co jsme stvořili našima rukama už ne. Myslím, že toto je ta správná cesta. Ne se zbavit umění a kultury, ale pokusit se tam, kde to jde, postupně snižovat "dávky" naší drogy a suplovat ji skutečným životem a skutečnou realitou, kterou příroda je a ne to, co jsme si vymysleli a postavili. Vyjděte s dětmi do přírody místo do ZOO, sbírejte borůvky místo návštěvy supermarketu, udělejte si táborák místo večerní televize, jděte na rande do parku místo do kina, zasaďte pár stromů místo nového balíčku cigaret a restaurace, vezměte si zvíře z útulku místo nejnovějšího egyptského plemene co zaručeně nepouští chlupy,... Cesty tu jsou a tak každému přeji, ať si najde tu svou krásnou přírodní cestu!

Autor: Tomáš Sedláček | úterý 11.11.2014 23:56 | karma článku: 6.92 | přečteno: 386x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 15.07 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse
Počet článků 36 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 663

Blog o veganství, společnosti, víře a demokracii.Pro případné dotazy na veganství můžete použít následující e-mail: vegan.spirituality.cz@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...